10 Temmuz 2017 Pazartesi

Kendinin Muhtarı


10.07.2017

Nereye gidiyordum hatırlamıyorum, sokaktayım yanımdan bir minibüs geçiyor. Trafiğin yoğun olduğu saatlerden, şoför de yolunu değiştirip ara sokağa girmiş. Camlar açık, ön koltukta oturan adam şoföre bağırıyor: “Kardeşim ben mi dedim sana buraya gir? Sen niye kendi hattının yolundan gitmiyorsun.”  Yol kenarındaki başka bir amcada açık camdan olaya dahil olup şoförle konuşmaya başladı: “Bırak niye iyilik yapıp buraya girdin ki sen zaten. Gir trafiğe kaç kalsın gideceği yere.” Biz ne kadar iyi ve düşünceli bir toplumuz değil mi?

Başkalarının işlerine burnumuzu sokmayı o kadar benimsemişiz ki bunun artık iyilik olduğunu, toplumsal karakterimizi yansıttığını düşünüyoruz. Yol kenarında bir şeylerle uğraşan kimseyi görmeye duralım hemen yanına gider başında dikilir ona nasıl yaparsa daha iyi olacağını anlatırız. Eve tamir için usta geldi mi o gidene kadar izler “Usta böyle yapsan daha iyi olmaz mı?” deriz. Artık anlamalıyız o adam boşuna usta olmadı, yaptığı iş için boşu boşuna para almıyor.

İnsanların yaptıkları işleri düzeltmeyi (!) bırakmalıyız artık. Herkese istediği gibi yanlış yapma fırsatı vermeliyiz. Rahat bırakmalıyız onları, burnumuzu bir yerlere sokmaktan vazgeçmeliyiz. Kişisel alanımızın dışındaki kişilerin ne yaptığıyla ilgilenmekten kendimize dönüp bakmıyoruz. Diğerlerine iş buyurmaktan kendi işlerimizi yapamıyoruz. Aynaya bakmayı unutuyoruz, sokağın kirliliğinden dert yanıp kapımızın önünü süpürmüyoruz.

Demem o ki, herkes ilk önce bi’ zahmet kendine baksın, kendi yanlışını düzeltsin, kendi işini yapsın, komşusunun astığı çamaşıra bakmadan önce camını silsin. Demem o ki, karışmayalım insanlarımızın hayatlarına, yaşamak bunun için çok kısa. Mutsuz olduğunuz için, huzursuz olduğunuz için, içiniz çirkin olduğu için bunları başkalarına da bulaştırmaya çalışıyorsunuz. Kimse kendini köyün muhtarı ilan etmesin. Herkes kendinin muhtarı olsun, kendini eleştirsin.

Demem o ki, içinin çöplüğünde boğulurken başkasının yılana sarılmış olmasına karışma, sen o çöpleri temizlerken diğeri de tutunacak daha iyi bir dal bulur, merak etme.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder